Zpravodajství 2017 3.běh

14. den 3. běh

Dnes ráno se vejce vyklubala a kupodivu místo malých draků byla plná všelijakých sladkostí a drobností. Mladé výzkumníky to ale nezklamalo, ba právě naopak.
Během dne dorazilo od západu opravdu nehezké počasí a tak byli naši zkušení vědci nuceni stáhnout se do hlavního sálu naší základny. Vzpomínkovým filmem na slavné činy Harryho Poterra si mladí vědci připomněli souvislosti se světem fantastických zvířat.
V podvečer profesor Scamander vyhodnotil čtrnáctidenní snažení vědeckých týmů. Na třetím místě se umístili Mandraťáci, na druhém místě Růžoví panteři a na prvním místě Větvíkovo deriváti. Profesor Scamander poděkoval všem pracovníkům za podporu a spolupráci a oficiálně ukončil celý projekt. Večer pak byla připravena závěrečná disco párty s limbo tancem a soutěžemi. Zítra se mladí vědci rozjedou zpět do svých domovů. Letos jsme si léto parádně užili a těšíme se opět za rok na viděnou! 

foto foto foto



13. den 3. běh

O minulé noci se starší výzkumníci vyznamenali. Připravili pro ty nejmenší pohádkový les s detektivní zápletkou a nutno říci, že to bylo velmi povedené a celá věc všechny náramně pobavila.
Zdá se, že uplynulé události, projekty a výpravy naše výzkumníky poněkud vyčerpaly. Dnes se nikomu nechtělo vstávat do práce k plnění dalších úkolů a tak si jednotlivé týmy udělaly zábavu po svém. V tzv. kroužcích se prostě dělá jen to co lidi baví a stmeluje. Od všelijakých sportů, přes kreslení až různí typy her, ale hlavní je si odpočinout a načerpat síly do večerního finále.
Večer se nad vědeckou základnou snesla tma a naši vědci se rozhodli přijít na kloub tomu, proč se drak chová tak nepřátelsky vůči místním osadníkům. Pod vedením profesora Scamandera a Harryho Pottera se vydali k drakovi. Zjistili, že se jedná o samici s vejcem a byli svědky toho, kterak jí pašerák a obchodník s fantastickými zvířaty Cassius Baltazar o toto vejce připravil. Mladí vědci pochopili, že nepochopení světa fantastických zvířat je vinou na straně lidí a nikoli zvířecích bytostí a rozhodli se vypátrat sluj ve které drak žije a drakovi pomoci. Po delším hledáním se podařilo najít obří dračí hnízdo s několika dalšími vejci a mladí výzkumníci tato obří vejce přijali pod svoji ochranu. Bohužel při návratu k dračici, se opět Baltazar ukázal a nebohého tvora zabil. Profesor Scamander hořce litoval ztráty tak cenného tvora, ale konstatoval, že takové věci se bohužel stávají, a že vše v cykl
u života jednou končí. Získaná vejce převzali výzkumníci do dalšího opatrování a během dalšího dne se očekává jejich vyklubání. 

foto foto foto



12.den 3.běh

Počasí bylo dnes poněkud rozpačité, nedalo se příliš odhadovat zda slunce vydrží, a tak se vědecké týmy držely poblíž základny, kde pro ně byly připraveny další projekty. Neustálé střídání teplot v minulých dnech si vybralo krutou daň v podobě bolestivých krčků a nastydnutí a bohužel část mladých odborníků musela základnu opustit. Ti co zůstali, dopoledne vyráběli lektvar k zahnání draka. K tomu bylo potřeba jak rychlých nohou, tak i bystrého rozumu a nutno říci, že si s tím všichni poradili skvěle. Po výborném obědě a důkladném odpočinku. Se mladí zoologové a odborníci na zvířata sešli na pozemku Mloka Scamandera, který je požádal, aby mu dovedli nová dosud neznámá a zcela jistě fantastická zvířata pro další výzkum. Mladí vědci se rozutekli po okolních lesích a lov mohl začít. Teprve těsně před večeří se vědci vraceli zpět a sebou si vedli samé pěkné úlovky. Nechyběli ani Tř
askavec (kříženec buvola medvěda), Fantastický vodní medvídek, Blikáč (sova se schopností lovit kořist silným světelným výbojem) a další. Všichni účastníci si lov velmi užívali. Večer byl pak zasvěcen odpočinku při volnočasových aktivitách v jednotlivých týmech. 

foto foto foto



11. den 3.běh

Dnes byla obloha oproti včerejšímu dni, bez mráčku a příjemný vánek, udržoval na naší základně příjemné klima. Naprosto ideální den na průzkum širšího okolí základny. Hned ráno tedy všechny vědecké týmy, vybavené potravinovými zásobami, mapou a nadšením opustily základnu a vydali se do několika lokalit. Ti úplně nejmladší vědci odešli objevovat vrchol s příznačným zvířecím názvem Slepice. Ti o něco starší zas vyrazili na vzdálenějšího Kohouta. Zadání bylo jasné. Najít cíl, rozložit camp, vlastními silami si uvařit jídlo, postarat se o zábavu a užít si celý den mimo základnu.
Nejstarší vědecké týmy si zvolily opravdovou challenge a vyrazily směr Pořešín. To je cca 13 km vzdálená zřícenina hradu, kterou rozhodně stojí za to vidět. Smůla je, že tam nevede žádná rozumná cesta a tak naši vědátoři brzy zjišťují , že bude nutné zout boty a připravit se na brodění a přenášení zavazadel přes řeku. Netuší ještě, že to dnes nebude jen jednou. Po příchodu na Pořešín týmy svépomocí připravily chutnou gulášovou polévku a upekly si buřty. Potom už byl čas vrátit se zpět, což bez mapy, kterou se podařilo někde cestou ztratit byl docela oříšek. Vzniklo tak zcela nové dobrodružství , protože mladí vědci museli použít všelijakého umu , dotazování a dalších orientačních postupů k tomu, aby se k večeru dostali zpět na základnu. Tentokrát jen s hodinovým zpožděním oproti plánu. Nicméně všichni spokojeni a nezraněni. Před večerkou se ještě pro několik zájemců pro
mítal film Vězeň z Azkabanu, ale většina cestovatelů byla tak unavena, že zcela dobrovolně odcházeli spát. 

foto foto foto



10. den 3.běh

Dnešní dopoledne bylo počasí opět trochu nepřející a tak bylo zasvěceno přípravám na večerní talentovou soutěž. Mladí výzkumníci ze svých řad vybrali zástupce, kteří večer změří své síly ve svých schopnostech bavit lidi, protože nejenom vědeckou prací živ je výzkumník. Odpoledne vykouklo opět slunce a tak se mohlo pokračovat na dalších plánovaných projektech. Jedním z nich byl projekt „Nádech“ ve kterém vědci uplatnili své pohybové schopnosti a zároveň schopnost pracovat s čísly a matematikou. Vědecké týmy se zadaných úkolů zhostily vcelku dobře, ale občas bylo znát, že někteří se s matematickými vzorci již léta nekamarádí. Pak už přišel čas na večeři a večerní zábavný program.
Talentová soutěž Fantastický Idol, uváděná populárními moderátorským duem Los Grandos Chalapeňos , znamenala dvě hodiny nefalšované zábavy, při které zvolení zástupci jednotlivých týmů předváděli svůj talent ve zpěvu, tanci , gymnastice, kouzlení , recitaci a mnohých dalších. Soutěž také ukázala, do jaké míry jsou jednotlivé týmy schopni své soutěžící připravit po stránce hudebních doprovodů, kostýmů a choreografie. Jednotlivá vystoupení byla prokládána ještě aktivitami moderátorského duelu Fidela a Miquela, kteří po celý večer udržovali ve vědeckých týmech dobrou náladu.
Již téměř před ulehnutím, byli mladí vědci přítomni okamžiku, kdy profesor Scamander s Harrym objevili dračí sluj. Drak se zde objevil nedávno a začal místní domorodé obyvatelstvo trápit. Poradí si vědci s problémem osadníků ? 

foto foto foto



9. den 3.běh

Neděle je dnem, kdy velká část vědeckého týmu opouští základnu a odjíždí se na pár okamžiků podělit o své zážitky s rodiči. V podvečerních hodinách se mladí výzkumníci vrátili s obřími zásobami všemožných pochutin. Letos bylo vidět, že se zapojily i babičky a vybavily své praratolesti všelijakými bábovkami a buchtami. Pro ostatní byl v deštivém počasí připraven náhradní program a kdo chtěl, mohl se podívat na historické dokumenty o Harry Potterovi. Večer se všichni sešli na diskotéce a oslavili svůj návrat na výzkumnou základnu. 

foto foto foto



8. den 3. běh

Dnes ráno přicestovala za Větvíkem jeho babička Stará Větev. Větvíka tato návštěva trochu stresuje , protože to znamená , že se o ní musí celý den starat a tak je z toho celý neklidný. Profesor Scamander si toho všiml a zavolal přítele Harryho, který se nabídl, že se Větvíkovi o babičku postará, výměnou za přípravu projektu svého panského sídla. Nejprve tedy vědecké týmy, vyrazily s babičkou do terénu, ukázat jí co nejvíce z krás v okolí, babička byla hodně netrpělivá a tak šlo o to navštívit s ní co nejvíce míst za co nejkratší možnou dobu. Poté se týmy vrhly na stavbu projektu nového sídla Mloka Scamadera a pomocí přírodních materiálů se pokoušely postavit co nejvěrnější kopii ( mapu) celého vědeckého komplexu Skaliny včetně nového sídla pro profesora.
Na večer byl připraven pro mladé výzkumníky táborák, kytara a veselé scénky a soutěže. 

foto foto foto



7. den 3. běh

Ačkoli meteorologické zprávy předpovídaly slunečné počasí, tak realita byla úplně jiná. Od rána byla pozorována průtrž mračen, která poněkud pozměnila plány výzkumných týmů. Starší výzkumníci přišli s nápadem pobavit své mladší soukmenovce a vymysleli pro ně detektivní příběh, kde pomocí indicií budou naši nejmenší pátrat po pachateli hanebné krádeže vzácného zlatého vejce. To má takovou moc, že dokáže změnit příběhy všech pohádek na světě. Naši nejmenší mají za úkol pak tyto příběhy napravit , tak jak mají být správně.
Odpoledne se mladí výzkumníci vypravili na plantáže Čmelotrysků . Jsou to obrovští kříženci čmeláků a včel, kteří produkují sladký nektar v silikonovém obalu. Na tento obal se nesmí sahat, jinak se obsah zničí. Mladí výzkumníci měli za úkol nasbírat co nejvíce nektaru a získat pro svůj tým pozornost a odměnu od Mloka Scamandera. 

foto foto foto



6.den 3.běh

Dnešní den byl ve znamenání záchrany duhových jednorožců. Naši novopečení zoologové se vydali na cestu za tinkturou, v níž nejdůležitější složku tvoří voda z Magické studánky. Úkolem bylo tuto vodu získat a zároveň unikat hordám lupičů, kteří usilovali o její získání. Následovala koupačka, protože slunce opět zaútočilo plnou silou. Na večer byla pro mladé vědce připravena diskotéka , kterou si všichni báječně užili. Ti kteří nepreferují disco, měli možnost trávit čas tradičně ..s kytarou u ohně. 

foto foto foto



5.den 3.běh

Již od časného rána, mladí výzkumníci netrpělivě vyhlíželi Harryho, Hermionu a Rona, protože dnes je den, kdy všichni navštíví soukromou ZOO Mloka Scamandera. Jedná se v podstatě o záchranou stanici a nemocnici pro fantastická zvířata, která jsou bud nemocná nebo zraněná. Pod vedením Scamanderových kolegů si prošli pavilony plné neobvyklých zvířat a dozvěděli se nové informace, jak tato zvířata léčit. Poučení o tom jak řešit například zlomeniny , zástavy dechu, krvácení a podobně se jim rozhodně můžou hodit i do budoucna.
Profesor Scamander požádal výzkumníky, zda by mu pomohli otevřít další detašovaná záchranná centra. Úkolem tedy bylo vytvořit nové záchranné stanice zvířat ve kterých se výzkumníci naučí o zvířata starat. Profesor Scamander následně vyhodnotil jednotlivá zařízení a sezdal, že výzkumníci již mohou používat status zoolog – biolog.
Počasí během dne bylo velmi proměnlivé a po počáteční průtrži mračen, kdy jsme byli nuceni stáhnout se do našich obydlí, přišlo opět horké slunce a mohlo se vyrazit k vodě.
V odpoledních hodinách se vědecké týmy vydaly na pracovní procházku po okolí, při které plnily úkoly spojené se schopností odhadovat různé počty , měrné jednotky, začala také příprava na práci s Morseovou abecedou. Profesor Scamander věří, že toto je jedna z dovedností, která se mladým výzkumníkům v životě rozhodně neztratí . Počasí na večer bylo opět velmi příjemné a dává tušit, že zítřek přinese další sluneční den. 

foto foto foto



4. den 3. běh

Udeřila vedra, a naši mladí badatelé museli omezit veškeré výzkumné práce, protože se doslova topí ve vlastním potu. Jediný rozumným řešením pro dnešek je přesunout se k vodě a věnovat se všelijakým vodním zábavám a sportům. Nastal čas oddychu a relaxace, před další dobrodružnou etapou. V podvečer se všichni začali věnovat přípravám na další den, kdy na základě svých dosavadních úspěchů budou moci zavítat, do soukromé zoo Mloka Scamandera.

foto foto foto



3. den 3. běh

Včerejší výzkumné práce na přenosu vzácných vajec létajících hadů, dopadly celkem slušně. Z osmi připravených projektů jich nakonec bylo vybráno pět, které budou ke spatření v den, kdy naše výzkumníky přijedou navštívit jejich rodiny. Mlok Scamander byl celkem spokojen a tak výzkumné týmy odměnil velkou diskotékovou párty.
…ale ted již k dnešním aktualitám
O profesoru Scamanderovi , je celkem známo, že přes svoji nespornou genialitu má tento podivuhodný muž i své nedostatky. Například neustále ztrácí své věci a je extrémně nepořádný. Ukazuje se , že je to patrně životní styl, který vyznávají i i někteří naši mladí badatelé.
Dnešním dopoledním úkolem, je navštívit panství Mloka Scamandera a pokusit se nalézt, zatřídit a zapamatovat si všechny poztrácené věci o které profesor za dobu své dosavadní činnosti přišel. Aby to nebylo tak jednoduché, tak se po panství volně pohybují, akromantule ( obří pavouci) , bazilišci a bublinatky, kteří nepohrdnou příležitostí odchytnout si nějakého toho hlučného človíčka . Plněný tohoto úkolu tak probíhá v naprosté tajnosti a tichosti, což je pro spoustu výzkumníků téměř nadlidský úkol.
Odpoledne věnují Harry Potter a jeho přátelé výzkumu dalších druhů. Přichystali past na tvora, který je tak nadšený z lesklých a cenných věcí, že prostě nemůže odolat a přivlastňuje si vše co se třpytí. Hrabák obecný vypadá jako kříženec krtka a kachny a v našem světě je snad nejvíce podobný ptakopyskům. Je velmi bystrý, rychlý, rozený mamonář. Jeho nejcharakterističtější vlastností je shánčlivost. Harry s Herminou jej nalákali a s pomocí Mloka Scamandera, mu uzmuli jeho nastřádaný poklad, který vrátili právoplatným majitelům. Hrabák však začal být velmi smutný a evidentně chátral. Mladým výzkumníkům se ho zželelo a rozhodli se, že mu majetek pomohou znovu shromáždit .
S příchodem večera, mladí badatelé založili několik táborových ohňů a za zvuku kytar si užívali zasloužený odpočinek po skvělém dni plném neobvyklých zážitků. 

foto foto foto



2. den 3.běh

Náš příběh začíná v poměrně nedávno minulosti, na škole kouzel čar a magie v Bradavicích. Místní...... lety studia již poněkud opotřebovaní studenti  Harry Potter, Ron Wesley a Hermiona Grangerová,pracují na společném projektu týkající se záchrany neobvyklých živočišných druhů. Hermiona, která se v místní školní knihovně stala před nedávnem čestnou knihovnicí, objevila dokument, který hovoří o projektu bývalého studenta školy, Mloka Scamandera. Ten se pokusil vytvořit svébytný, alternativní svět, ve kterém podivuhodná zvířata najdou svůj klid. Dnes bychom možná řekli ZOO, ale tehdy to bylo víc ...mnohem víc.
Naši studenti, kteří v magii za celá ta léta pokročili opravdu daleko, se rozhodli, že se pomocí stroje času přenesou do Mlokovi zlaté éry a pokusí se o jeho výzkumu zjistit více.
Podařilo se…….a Harry se svými přáteli, dorazili do roku 1930. ……zastihli Scamandera právě na lovu, jednoho z neobvyklých živočišných druhů „Větvíka“. Jedná se o neobvyklého  a plachého tvora, jehož tělo tvoří větvičky, kůra a drobné lístky. Žije celý život na svém stromě, o který se stará a chrání jej. Strom mu na oplátku poskytuje ochranu a přístřeší. Větvík je poměrně přátelský, ale nesnáší dřevorubce. Většinou po prvním úderu sekerou se na dřevorubce vrhne a útočí na jeho oči. Naopak hodným lidem, kteří stromy chrání, čas od času poskytuje dřevo k výrobě kouzelnických hůlek. Pro svoji šikovnost a malé rozměry je však vyhledáván zloději, protože se říká, že dokáže otevřít každý zámek. 
Naši cestovatelé by se rádi připojili k záchrané misi (dnes již profesora)  Scamandera a nabídli mu tak svoje služby.  Scamander je však velmi nedůveřivý  k cizím lidem v podivných hábitech  a raději by se spolehl na své kolegy, slovutné profesory.  Je však ochoten si Harryho a jeho přátelé vyzkoušet a jejich první úkol zní „ Pomozte mi chytit Větvíka“ .  K tomuto úkolu je však potřeba mnohem více  lidí a tak se studenti  školy v Bradavicích stávají pomocníky profesorského sboru v roce 1930.

Po úspěšném odchycení  Větvíka a jeho předání zpět do rukou Mloka Scamandera, důvěra profesora ve studenty bradavické školy o něco stoupla. Dokonce i profesoři, kteří se Scamanderem dlouhodobě spolupracují, si mladé spolupracovníky velmi chválí. Přesto se profesor rozhodl podrobit mladé výzkumníky další zkoušce.  Seznámil je s životem a vlastnostmi okřídleného hada. Okámie stříbřitá, je úžasný tvor, který dokáže přizpůsobovat velikost svého těla prostoru ve kterém se nachází a dokáže i létat. Bohužel tato zvířata jsou velmi nesnášenlivá a nesnášejí jakoukoli konkurenci. Důsledkem toho, jin hrozí vyhynutí , neboť mladé okamie rodící se z vajec. Vyhazují své ještě nenarozené sourozence z hnízd. Novou prací našich mladých výzkumníků je proto vymyslet způsob, jak tato vejce ochránit před zničením a zajistit tak okamii populační růst.

foto foto foto



1.den 3.běh

Vítejte přátelé ve světě, kde se reálný svět potkává se světem fantazie, kouzel a imaginací. Svět ve kterém žijí lidé a zvířata s podivuhodnými vlastnostmi pospolu,  někdy ve vzájemném souladu a někdy proti sobě. Takový je svět Mloka Scamandera, vědce, průzkumníka,  zoologa, a profesora magie, který celý svůj život odevzdává výzkumu nových podivuhodných tvorů a bytostí, jaké v našem světě nikdy nespatříte. Poslyšte jeden z jeho příběhů.

foto foto foto



facebook
Navštivte nás na Facebooku

svatebni fotograf ceske budejovice

reklamní předměty potisk
Reklamní předměty potisk